Kort Amerikaans / 1

Uitgeverij: Bezige Bij, De
Uitvoering: Gebonden
Taal: Nederlands
Staat van het boek: Licht beschadigd
Aantal Pagina's: 86
Afmetingen: 204x263x14
Verschijningsdatum: December 2007
EAN: 9789023416531
(Tijdelijk) uitverkocht

Omschrijving

Met zijn gedegen aanpak, verfijnde stijl, fascinatie en respect voor de schrijver is Dick Matena dé tekenaar bij uitstek om een literair werk om te zetten in een adembenemend beeldverhaal. Na de stripversie van De Avonden van Gerard Reve is er nu de 'verstripping' van die andere klassieker uit de Nederlandse literatuur: Kort Amerikaans, het overweldigende romandebuut van Jan Wolkers.

Matena maakt ook in Kort Amerikaans weer gebruik van de integrale tekst en tekent in de voor hem kenmerkende realistische stijl. Een groot verschil is dat hij ditmaal in kleur werkt, zij het in `oorlogskleuren, matte, aardse tinten; aldus de tekenaar.

Kort Amerikaans vertelt het ontroerende verhaal van Eric van Poelgeest, een jongeman die tijdens de oorlog onderduikt in het gebouw van de teken- en schilderacademie in Leiden. `Het is een boek dat me helemaal onderuit heeft gehaald toen ik jong was. Wolkers was de eerste die seksualiteit zo aards beschreef. Maar nu nog is het een geweldig boek, het heeft een enorme atmosfeer,' zegt Matena.

Met dit opwindende project weet Dick Matena als geen ander twee ogenschijnlijk tegengestelde disciplines - het beeldverhaal en de roman - op overtuigende wijze samen te brengen, en opnieuw brengt hij een eerbetoon aan een van de belangrijkste werken uit de naoorlogse Nederlandse literatuur.