Freakonomics

Uitgeverij: Bezige Bij, De
Uitvoering: Paperback
Taal: Nederlands
Staat van het boek: Licht beschadigd
Aantal Pagina's: 300
Afmetingen: 135x215x30
Verschijningsdatum: April 2007
EAN: 9789023418719
(Tijdelijk) uitverkocht

Omschrijving

Economie wordt in het algemeen niet als de meest sexy wetenschap beschouwd. Steven Levitt maakt korte metten met die reputatie. Levitt heeft het niet over de beurs, over rentestanden of importtarieven. Hij richt zijn pijlen op de vragen en problemen die niet onmiddellijk voor de hand lijken te liggen, zoals wat het effect is van voorlezen op jonge leeftijd op de prestaties van Studenten. In Freakonomics laat Levitt zien hoe complexe structuren niet zo geheimzinnig hoeven te zijn - als je tenminste de juiste vragen stelt. Elk hoofdstuk bevat een intrigerend maatschappelijk probleem, waarna een verrassende economische analyse volgt. Zo toont Levitt aan dat de organisatie van een drugsgang in Chicago niet veel anders is dan die van een groot bedrijf als McDonald's, waar de bazen het geld verdienen terwijl de onderknuppels arm blijven. Drugdealers wonen thuis, zegt hij, omdat ze niet eens het minimumloon verdienen. En, stelt hij in een ander hoofdstuk, heeft het dalen van de misdaadcijfers in plaats van met een goed draaiende economie niet eigenlijk alles te maken met de legalisering van abortus?

Levitt en zijn co-auteur Dubner ontdekken allerlei verrassende waarheden door hun onbevangen, slimme en diepgaande blik op de feiten. Hun onderzoeken en conclusies zijn empirisch, origineel, vaak politiek incorrect en bovenal: belangrijk. Zonder de controverse te schuwen, staven ze hun beweringen tegelijk met feiten en cijfers.

Freakonomics is het leukste, verhelderendste en provocerendste boek dat je je kunt voorstellen over economie. Een fantastische mix van essentiële feiten en een meeslepende vertelling, die onze blik op de moderne wereld voorgoed verandert en verscherpt.

Oorspronkelijke titel: Freakonomics Vertaling: Rob Kuitenbrouwer en Onno Brenninkmeyer Co-auteur: Stephen J. Dubner