Recensie De lijst van de rechter: De klopjacht op een moordende rechter

In 2016 schreef John Grisham, De klokkenluider. In deze juridische thriller speelde Lacy Stoltz de hoofdrol als jurist aan de Board Judical Conduct, een instelling die onderzoek doet naar corruptie onder rechters. In dit nieuwe deel, De lijst van de rechter duikt Grisham wederom in het personage van Lacy Stoltz maar ditmaal aan haar de taak om een wraakzuchtige seriemoordenaar aan het daglicht te brengen.

De lijst van de rechter wordt langer en langer

Het Board Judical Conduct heeft net een grote zaak gewonnen maar er heerst onverschilligheid op de werkvloer. Lacy Stoltz ondergaat een lastige periode omdat zij zich afvraagt of zij haar potentie bij het BJC heeft bereikt. Op dat moment wordt Lacy benadert door Margie, een vrouw die door eigen onderzoek de moordenaar van haar vader heeft weten op te sporen, een rechter uit Florida. De moord op haar vader bleek alleen niet de enige moord die hij heeft gepleegd, hij blijkt verantwoordelijk voor een hele reeks moorden. Margie is ten einde raad en durft niet naar de politie omdat zij bang is dat zij haar niet geloven en dat de moordenaar haar sporen kan achterhalen. Aan Lacy de taak om de rechter te vinden en deze te pakken voordat er nog meer moorden worden gepleegd of zelfs erger dat zij zelf op De lijst van de rechter terecht komt.
 

De lijst van de rechter is een doorgrond verhaal dat lekker weg leest
Het begin van De lijst van de rechter trekt direct de aandacht, hierdoor wordt je meteen vast gegrepen door het  sterke verhaal van Grisham. Al snel wordt duidelijk dat het verhaal erg gemakkelijk leest waardoor het verhaal je nog meer weet te pakken, dit komt mede door de sterke vertaling van Saskia Peterzon-Kotte.

Een juridische thriller met de nodige diepgang

De lijst van de rechter is een duidelijk detectiveboek. Grisham duikt met behulp van jurist Lacy niet direct in op het standaard politieonderzoek maar speelt in eerst instantie meer op de verhouding tussen Lacy en Margie. De hoofdstukken met de rechter zijn daarentegen erg onheilspellende waar het bloed niet wordt gespaard. Het gehele verhaal wordt chronologisch verteld waardoor je heel geleidelijk door het verhaal wordt begeleid, dit geeft enigszins het gevoel dat je naar een voorspellend einde toewerkt, maar hier laat Grisham zichzelf niet kennen en zorgt voor een verrassend en sterk eind. Buiten een chronologische verhaallijn is er ook ruimte voor diepgang om de personages meer lading te geven.

Eindoordeel van De lijst van de rechter recensie  

De lijst van de rechter is wederom een sterk geschreven boek in het eindeloze oeuvre van John Grisham. Dit deel bevat alle aspecten van een goed geschreven thriller. Het verhaal zit uitgedacht in elkaar, zo zijn de personages zorgvuldig uitgekozen en zijn deze voldoende beladen om goed betrokken te raken met het verhaal. Het verhaal begint mysterieus, wat vervolgens overgaat in spanning en waarbij je tegen het einde ook nog eens getrakteerd wordt op een verrassend plot.

De lijst van de rechter krijgt 4 sterren 

 

Best Verkocht

top 100
1
Nieuwprijs
€ 10,00
Onze prijs
€ 4,99
Bekijk product
Manuela Inusa
De theewinkel vol geluk
2
Nieuwprijs
€ 13,99
Onze prijs
€ 5,99
Bekijk product
Walden, Libby
Dit is uil
3
Nieuwprijs
€ 14,99
Onze prijs
€ 5,99
Bekijk product
Morss, Alex
Grappige billen & gekke bekken
4
Nieuwprijs
€ 24,99
Onze prijs
€ 9,99
Bekijk product
King, Stephen
Fairy tale (NL)
5
Nieuwprijs
€ 10,00
Onze prijs
€ 5,99
Bekijk product
Ware, Ruth
In een donker, donker bos (premium pocket)
6
Nieuwprijs
€ 24,99
Onze prijs
€ 14,99
Bekijk product
Lucinda Riley
De zevende zus - Deel 7
7
Nieuwprijs
€ 25,95
Onze prijs
€ 14,99
Bekijk product
Yarros, Rebecca
Fourth wing
8
Nieuwprijs
€ 29,99
Onze prijs
€ 12,99
Bekijk product
John Hart / Brazil, Mark / Burbank, Jon / Jef
Capitool - Japan
9
Nieuwprijs
€ 13,99
Onze prijs
€ 5,99
Bekijk product
Stickley, Frances
Wat wil ik worden?
10
Nieuwprijs
€ 19,99
Onze prijs
€ 9,99
Bekijk product
Teun Toebes
VerpleegThuis