Recensie Ik ben er niet: Een verhaal over onvoorwaardelijke liefde

Ik ben er niet is de tweede roman geschreven door Belgische schrijfster Lize Spit. Met een droomdebuut van 200.000 exemplaren voor Het Smelt met maar liefst twaalf vertalingen en een verfilming zijn de verwachtingen hooggespannen. De eerste indruk over de titel samen met de cover van het boek creëren een prikkeling dat dit tweede roman wel eens in de voetsporen van het succes van Het Smelt zou kunnen treden.

Samenvatting van Ik ben er niet

"Ik ben er niet. Is het dringend, laat dan iets achter na de biep" de voicemail van Simon als Leo hem in paniek opbelt. Lize Spit duikt in, Ik ben er niet in het leven van Leo en Simon. Een stelletje dat gehavend is door hun verleden maar hierdoor onvoorwaardelijke liefde voor elkaar hebben. Simon werkt als grafisch vormgever en Leo werkt in een kledingwinkel. Hun liefde is ontstaan vanuit hun studie en die na hun afstuderen samen zijn gaan wonen om een toekomst met zijn tweeën te verwezenlijken. Tot op een avond Simon thuiskomt van een avondje in de doorzakken in de kroeg, hij heeft een plan in zijn hoofd gecreëerd die ervoor zorgt dat Leo wordt meegezogen in de problematiek van haar lieftallige vriend of zij hier nou invloed op heeft of niet.

Het imperfecte liefdeskoppel Simon en Leo

In Ik ben er niet kruipt Lize Spit in de huid van Ik-persoon, Leo. Zij is een obsessief en controlerend persoon. In het begin is heb je weinig begrip voor Leo maar gedurende het verhaal krijg je steeds meer sympathie voor haar. Simon daarentegen is nogal een ingewikkeld en een eigenaardig persoon. Het boek gaat grotendeels over de verstandhouding tussen Simon en Leo. In het begin ontwikkel je een bepaalde band met de personages maar door middel van de uitgebreide karakter building verandert dit tegen het einde van het verhaal volledig. Buiten Leo en Simon spelen de beste vrienden Lotte en Coen ook een prominenten rol in het verhaal. Het zijn hun beste vrienden maar klaarblijkelijk zit er achter deze vriendschap toch iets verborgen. Deze rol komt het verhaal ten goede en zorgt voor een diepe dynamiek in het verhaal.

Lize Spit neemt uitgebreid de tijd

Het verhaal in Ik ben er niet wordt verteld vanuit twee verschillende verhaallijnen. Het eerste verhaal verteld per dag wat de gebeurtenissen in het leven van Leo zijn. Dit komt het verhaal erg ten goede, flashbacks en flashforwards blijven hierdoor duidelijk en overzichtelijk. De thematiek waarin Leo verzeilt raakt worden uitgebreid en tot in de details uitgelegd, dit zorgt voor veel informatie maar door de aantrekkelijke schrijfstijl van Lize Spit blijft dit de aandacht trekken. De tweede verhaallijn is een rit van Leo van haar werk, de kledingwinkel naar haar huis op de Herzieningslaan. Deze hoofdstukken zijn telkens heel kort waardoor het verhaal hierdoor soms langzaam vordert.

De niet vervelende schrijfstijl van Lize Spit

Het soms wat langzame vorderen van het verhaal is ook een pluspunt in, Ik ben er niet. Lize Spit heeft een aantrekkelijk schrijfstijl. Haar schrijfstijl is gedetailleerd waardoor je helemaal wordt meegezogen in het verhaal en je urenlang kunt doorlezen. De droge humor samen met de bijbehorende beeldspraak komen het boek ten goede. Het verhaal is heel sterk opgebouwd waardoor je echt het gevoel hebt dat je mee wordt genomen door de lagen van het verhaal.

Conclusie van Ik ben er niet recensie

Ik ben ik niet is wederom een ijzersterk roman van Lize Spit. Het verhaal neemt je mee met een beschadigd liefdeskoppel dat samen de toekomst probeert te trotseren maar dat er uiteindelijk achter komt geen invloed te kunnen hebben op elkaars besluitvormingen. En ten gevolge wel afhankelijk is van elkaar. Het meeslepende verhaal en de interessante schrijfstijl van Lize Spit zorgen ervoor dat het boek goed in elkaar steekt. De uitgebreide en gedetailleerde schrijfstijl werken het verhaal soms ook tegen. Zo raak je soms verdwaald in de schrijfwijze van Lize Spit waardoor je het gevoel krijgt dat het verhaal niet altijd naar het einde toe aan het werken is.

Ik ben er niet van Lize Spit krijgt 4 sterren

 

 

Best Verkocht

top 100
1
Nieuwprijs
€ 24,99
Onze prijs
€ 9,99
Bekijk product
Rutger Bregman
De meeste mensen deugen
2
Nieuwprijs
€ 25,99
Onze prijs
€ 6,99
Bekijk product
Lize Spit
Ik ben er niet
3
Nieuwprijs
€ 29,99
Onze prijs
€ 14,99
Bekijk product
Riley, Lucinda
Atlas - Deel 8
4
Nieuwprijs
€ 15,99
Onze prijs
€ 5,99
Bekijk product
Farrell, Holly
Plant een pit!
5
Nieuwprijs
€ 24,99
Onze prijs
€ 8,99
Bekijk product
Smirnoff, Karin
De schreeuw van de zeearend - Millenium 7
6
Nieuwprijs
€ 24,99
Onze prijs
€ 6,99
Bekijk product
King, Stephen
Fairy tale (NL)
7
Nieuwprijs
€ 24,99
Onze prijs
€ 9,99
Bekijk product
Baldacci, David
Simpele leugens
8
Nieuwprijs
€ 22,99
Onze prijs
€ 9,99
Bekijk product
Swan, Karen
Het wilde eiland
9
Nieuwprijs
€ 20,00
Onze prijs
€ 7,99
Bekijk product
Edith Eva Eger
Het geschenk
10
Nieuwprijs
€ 26,99
Onze prijs
€ 9,99
Bekijk product
Stilton, Geronimo
Geronimo Stilton - Fantasia XVI