In ballingschap

Uitgeverij: Bezige Bij, De
Uitvoering: Paperback
Taal: Nederlands
Staat van het boek: Licht beschadigd
Aantal Pagina's: 448
Afmetingen: 136x215x40
Verschijningsdatum: Augustus 2005
EAN: 9789023417392
(Tijdelijk) uitverkocht

Omschrijving

In In ballingschap komen uiteraard koningin Wilhelmina, haar ministers en de Engelandvaarders aan bod, maar er gebeurde tijdens de lange oorlogsjaren veel meer in Engeland. Er waren de vissers in Fleetwood die het vijf jaren lang zonder hun vrouwen moesten stellen, de oorlogspiloten die op een zeker moment weigerden voortdurend naar de begrafenissen van hun neergeschoten collega's te gaan, de koopvaardijmannen op de Atlantische Oceaan die in konvooi de vele zeemijnen moesten vermijden en daar vaak niet in slaagden. Vele vrouwen trokken later in de oorlogsjaren als vrijwilligsters in het Vrouwen Korps de oorlog in.

Ook in Londen was het leven niet gemakkelijk. Afgezien van de onzekerheid over het lot van de families in het bezette vaderland, waren er de Blitz, en de V1's en V2's die de Britse hoofdstad teisterden en duizenden slachtoffers hebben gemaakt.

Dikwijls werd na de bevrijding beweerd dat men in Engeland de oorlog niet `gevoerd' had, maar louter `gevierd'. Henri van der Zee toont op overtuigende wijze de onjuistheid van dit soort beweringen. In ballingschap is een belangrijke en rijke nuancering, vol nieuwe feiten en vondsten, van het beeld van Londen en de Nederlandse gemeenschap in Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog.