Hitler Jugend

Uitgeverij: BBNC Uitgevers
Uitvoering: Paperback
Taal: Nederlands
Afmetingen: 191x245x9
Verschijningsdatum: April 2016
EAN: 9789045319629
(Tijdelijk) uitverkocht

Omschrijving

Hitlers jeugdbeweging, de Hitlerjugend werd in 1922 opgericht en was daarmee de een na oudste groep in de nationaalsocialistische beweging. Dit geeft aan hoeveel belang de nazileiders aan de 'opvoeding' van de jeugd hechtten. In de Hitlerjugend zaten jongens tussen de 14 en 18 jaar, en de eerste jaren leek het vaak meer een gemilitariseerde padvinderij. In december 1936 telde de Hitlerjugend 5 mijoen leden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderde de rol van de Hitlerjugend drastisch. Eerst gingen de jongens helpen bij de posterij-, trein- en brandweerdiensten, later werden ze uitgerust om volledig mee te kunnen vechten. De beste rekruten kwamen terecht in de 12e SS Panzer-Division Hitlerjugend; ze vochten mee aan zowel het westelijke als het oostelijke front. Ze bleken tot de fanatiekst vechtende soldaten te behoren. Zelfs toen het nazirijk ineenschrompelde, bleven veel jongeren doorvechten. In mei 1945 waren ze van plan om vanuit Beieren en Oostenrijk een guerilla-oorlog te ontketenen.
Met zeldzame en vele nooit eerder gepubliceerde foto's volgt dit boek in de serie 'Oorlog in foto's' de ontwikkeling van de Hitlerjugend richting een formidabele strijdmacht. 'Hitlerjugend - het verhaal van Hitlers kindsoldaten' biedt uniek beeldmateriaal van een van de zorgwekkendste naziorganisaties.
Hans Seidler is een enthousiast verzamelaar van memorabilia uit de Tweede Wereldoorlog en een autoriteit op het gebied van Duitse krijgsmachtonderdelen en militaire uitrusting.
Ian Baxter is militair historicus en fotoverzamelaar. Bij BBNC uitgevers verschenen van hem al meerdere titels in de 'Oorlog in foto's'-reeks.